Siyasi Gelişmelerin Turizm Sektörüne Etkileri

21 March 13:14

Ülkemiz; dört mevsimin yaşandığı bir alanda yer alması sebebiyle hem yaz aylarında hem de kış aylarında oldukça önemli ölçüde yabancı turist misafir ediyor. Ayrıca yaz ve kış aylarında konaklama ve günü birlik turlar vasıtası ile tatil yapan yerli turistler de bu sayıya eklendiği zaman turizm sektörünün ülkemizdeki lokomotif sektörler arasında yer aldığı çok net bir biçimde görülebiliyor.

Ancak özellikle son dönemlerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler ne yazık ki en çok turizm sektörüne darbe vuruyor. İnternet üzerindeki online turizm gazetesi portallarında yer alan araştırmalara göre; yaz ortasında yaşanan darbe girişimi ile azalan turist sayısı; Rusya ile yeniden tesis edilen işbirliği çerçevesinde artış trendine girmesine rağmen son haftalarda Almanya, Hollanda ve Fransa ile yaşanan gergin siyasi ortam nedeniyle yeniden azalma trendine yakalanmış durumda. Bu konuda özellikle yılbaşı gecesi yaşanan Reina saldırısı da olumsuz etki eden faktörler arasında yer aldığını da turizm haber portalı sitelerine verilen demeçlerde ön sıralarda yer alıyor.

 

Sektör Yetkilileri Endişeli

Sektör uzmanları ile ülkemizdeki turizm haber portalı sitelerinin yetkilileri; sektörde yaşanan gelişmeleri mercek altına alan çalışmalar gerçekleştiriyor. Sektör yetkilileri tarafından bu kapsamda düzenlenen turizmde bu sabah konulu söyleşilerde yapılan değerlendirmelerde; turizm sektöründe yaşanan müşteri ve gelir kaybının son 10 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirtmeleri bu alanda alınması gereken tedbirlerin önceliğine vurgu yapıyorlar. Ülkemizin önde gelen turizm firmalarının katıldığı turizmde bu sabah etkinlikleri çerçevesinde sektörel kalkınma için yeni fikirler ön plana çıkartılıyor.

Her şeye rağmen sektör yetkilileri; 2017 yaz sezonu hakkında ümitvari yaklaşımlarda bulunuyorlar. Verdikleri demeçlerde; yaşanan son siyasi çekişmelere rağmen yurt dışından önemli ölçüde rezervasyon iptali gelmediğini belirtiyorlar. Bu konuda ülkemizdeki online turizm gazetesi portallarının sektör için önemine de vurgu yapan sektör yetkilileri; bu sayede özellikle yurt dışında ülkemiz için olumlu bir izlenim oluşturulduğunu belirtiyorlar.

 

Alınması Gereken Tedbirler

Sektörde yaşanan durgunluğun giderilmesi için turizm sektörü yetkilileri yaptıkları açıklamalarda; özellikle siyasilerin yurt dışı ilişkilerinde daha yumuşak ve ekonomik kaygıları artırmayan söylemleri tercih etmelerini talep ediyor. Hollanda ile son yaşanan siyasi krizin turizm sektörüne etki etmesi durumunda ülkemizin milyonlarca dolar gelir kaybına uğrama ihtimali olduğunu belirten sektör yetkilileri; bu alanda alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyorlar:

  • Şu ana kadar vize anlaşması yapılmamış ancak turist talebi olan ülkeler ile vize anlaşmaları sağlamak.
  • En çok turist aldığımız ülkeler olan Almanya ve Hollanda başta olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile iyimser ilişkiler kurmak.
  • Turizm alanında yapılacak yatırım ve istihdam süreçleri için ek avantajlar ve teşvikler çıkarılması.

TAV