Türkiye'de Turizm ve Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri

5 April 17:19

Turizm Cenneti Türkiye

Türkiye, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine adeta bir turizm cennetidir. Gezmek, görmek, dinlenmek, eğlenmek ya da kültürel ve sportif etkinlikler için yapılan turistik seyahatlerde Türkiye her yıl yerli ve yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye turizm zenginliği bakımından ikliminden tarihi eserlerine, kültürel değerlerinden denizi, doğası ve kumsallarına turistlerin en beğendiği ülkeler arasındadır. Son yıllarda Türkiye’de turizm çok daha canlanmış olup, konaklama, turizm seyahat acenteleri ve Türkiye'ye özel yemek kültürü bakımından birçok yatırımlarla çok daha fazla turist çeker hale gelmiştir.

 

Türkiye'nin Turistik Özellikleri

Her şeyden önce ülkemiz dört mevsimin yaşandığı bir iklime sahiptir. Bu da yaz ve kış mevsimine özel her çeşit turistik aktiviteye katılma imkânı sağlar. Üstelik fiyatlar son derece ekonomik olup, birçok Avrupa ülkesine göre fiyat bakımından ilk tercihler arasındadır.

Doğası; mavinin ve yeşilin bir araya geldiği yemyeşil ormanları, masmavi denizi, gölleri ve tertemiz gökyüzü ile görülmeye değer olup tam bir dinlenme ve eğlenme yeridir. 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülke olarak tarihi kıymetli tarihi eserlere sahiptir. Ekonominin canlanmasında ve döviz girdisi sağlayarak milli gelirin artmasında oldukça etkili olan turizm, Türkiye'nin en karakteristik özelliğidir.

 

Turizmin Türk Ekonomisindeki Yeri

Türkiye turizminin gelişmesi için 1923 yılında "Türk Seyyahin Cemiyeti" Atatürk'ün isteği ile kurulmuş olup, daha o yıllarda başta eski eserlerin onarımı ve korunması olmak üzere tarihi değerlere sahip çıkmak için faaliyete geçirilmiştir. Bu bakımdan bir Türkiye turizm ülkesi olarak son derece şanslıdır. Bizans ve Osmanlı döneminden kalma eserler her yıl binlerce ziyaretçi akınına uğramaktadır. Türkiye'de turizm denilince Ege ve Akdeniz kıyılarından başlayarak Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Çeşme, Alanya ve Antalya ilk akla gelen deniz, plaj ve güneşin bolca bulunduğu beldeler olup, peribacaları, travertenler, mağaralar, dağlar, yaylalar ve kaplıcalar bakımından hem sağlık dağıtan hem de dinlenerek enerji depolayan gezilip görülesi yerlerdir.

 

Türkiye turizm istatistikleri

Yapılan istatistiklere göre Türkiye dünyada en fazla turist çeken 6. ülkedir. Türkiye turizm istatistikleri ise 2014 yılında Türkiye'ye 41,263,670 turistin giriş yaptığını göstermektedir. Bu rakam son yıllarda daha da artmış olup, Türkiye her geçen gün çok daha fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır.


TAV