İletişim Tarihinin Efsaneleri Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Rahmi M. Koç Müzesi iletişimin tarihsel yolculuğunu Mustafa V. Koç binasında ‘iletişim aletleri’ koleksiyonuyla ziyaretçilerle buluşturuyor. Rahmi M. Koç Müzesi, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü vesilesi ile iletişim tarihinin efsanelerini görmeyen herkesi müzeye bekliyor.

15 Mayıs 12:17

Değişen bireysel ve toplumsal yaşam koşulları, bunların üstesinden gelebilmeye yönelik anlayışlar, alışkanlıklar ve ihtiyaçlar tarih boyunca farklı buluşların ortaya çıkmasına yol açtı. İlk insanların yaşadıkları doğa ile bütünleşip içgüdüsel olarak iletişim kurdukları günden Sümerlilerin yazıyı icat etmelerine; matbaanın bulunması ve basılı metinlerin çoğaltılmasından bugün yaşadığımız dijital çağa kadar iletişim, ‘anlamın kontrolünü ele almamızı’ sağlayan birincil önceliğimiz oldu. 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü vesilesi ile Rahmi M. Koç Müzesi iletişim ve mananın tarihsel yolculuğu için herkesi müzeye bekliyor. 

Bilimin endüstri ile birleşmesi sonucu gerçekleşen iletişim devrimi, Mors alfabesi ile çalışan elektrikli telgrafın kullanımı ve 1986’da Marconi tarafından radyonun icat edilmesiyle başlamıştı. Bilginin ulaşılabilirliğini ve hızını artıran bu teknolojileri görüntülü iletişimdeki yenilikler izledi. Sabit kameradan elde edilen tek tek görüntülerin yerini hareketli görüntüler sağlayan kameralar alırken, yolculuk televizyondan akıllı tabletlere ve akıllı telefonlara kadar devam etti.  

Edison telgrafından Grammont telefona; diktafondan borulu gramafona kadar birçok iletişim aleti Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binasında meraklılarını bekliyor.

 

Neler görebilirsiniz?

  • Edison Telgrafı

ABD Patent Ofisi tarafından 22 Şubat 1876’da patentlenen orijinal model Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor. Obje ile birlikte sergilenen model ve şema, Mors Alfabesi yerine kesintisiz olarak gerçek harfleri basacak şekilde geliştirilmiş otomatik bir telgrafı gösteriyor. 

  • Grammont Telefon

Société des Porcelaines & Appareillages Electriques Grammont tarafından 1916 yılında üretildi. Metal etiketli ahşap gövdesi ve ahşap bir destek ile bağlandığı tek düğmeli kaidesi bulunuyor. 

  • Edison Standart Fonograf

Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunda yer alan pek çok Edison objesinin ilki olan fonograf, 1903’te üretildi. Meşe ağacından orijinal kutusu içinde sergilenen obje, iki veya dört dakikalık balmumundan silindir plaklar çalabiliyor.

  • Borulu Gramafon

16 Mayıs 1888’de Emile Berliner gramafonu tüm dünyaya tanıtmıştı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde bulunan HMV Model 21 gramafonu 1930’da İngiltere’de His Master’s Voice markası tarafından üretildi. 

  • Edison Taş Plak 

1920’lerde Amerika’daki Edison Laboratuvarı’nda üretilen ve Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen 78 devirlik plağın adı To a Wwild Rose/Bir Yaban Gülüne’dir. Ece Billur Tanlak tarafından müzeye bağışlandı. 

  • Brownie Kristal Radyo Alıcısı No:2 

Eski bir Brownie kristal radyo alıcısı ve British Thomson Houston kulaklıkları Bülent Gültekin tarafından müzeye bağışlandı. Set, 1920’lerin ortasında üretilen Beownie Wireless Company tarafından İngiltere’de üretildi. 

  • Zoetrop

Modern sinemanın öncüsü sayılan zoetrop 1834’te William Horner tarafından icat edildi. Zoetropun aralıklarından bakıldığında içerisindeki silindirin üzerinde dönen resimler hareket ediyor izlenimi veriyor. 


TAV