Pera Film’de Çehov’a Övgü: Gökyüzü Işıldıyor!

Pera Film, Şubat ayı boyunca Çehov’un tanınmış yapıtlarının film uyarlamalarından oluşan “Gökyüzü Işıldıyor: Çehov’a Övgü” adlı programı sunuyor. Programda Çehov’un yapıtları ağırlıklı olarak Sovyet ve Rus yönetmenlerin merceğinden sunuluyor.

25 Ocak 10:21

Pera Film'in, 29 Ocak tarihinden itibaren yer vereceği "Gökyüzü Işıldıyor: Çehov'a Övgü" başlıklı Çehov filmleri seçkisinde yer alan filmler 27 Şubat'a dek izlenebilecek. Seagull Films işbirliğiyle sunulan programda Rusya'nın en iyi çağdaş yönetmenlerinden Karen Şaknazarov, Andrei Konçalovski, Nikita Mikalkov gibi isimlerin yanı sıra, Nuri Bilge Ceylan'ın Çehov hikayelerinden esinlendiği "Kış Uykusu" ile Louis Malle'in hayata veda etmeden önceki son filmi 42. Sokakta Vanya da eşlik ediyor.

Çehov en önemli yapıtlarını 1894-1904 yılları arasında verdi. Bu dönem, sinema sanatının henüz ilk yıllarına rastlıyor. Çehov film senaryosu hiç yazmadı, ama yazdığı eserler ölümünden yıllar sonra tiyatronun olduğu kadar sinemanın da en etkileyici başyapıtları arasında yer aldı. İlişkilerdeki küçük değişimleri, duyguları, anıları ve hareketleri saptamadaki becerisi ile yapıtlarını sahnelemenin getirdiği zorluk ve gereklilikler göz önüne alındığında, sinemanın Çehov'un sanatına mükemmel fırsatlar sağladığı düşünülebilir.

19. yüzyıl edebiyatının kilit sözcüklerinden biri "gerçekçilik" fikriydi. Sıradan, her gün karşılaşılan insanların zafer ve trajedilerine odaklanmaya çalışılıyordu. Çehov sahne yapıtlarında gerçekçilik fikrini uygulama konusunda çok kararlıydı. Bu sebeple ünlü yazarın kaleme aldığı oyunlarda bunu daha iyi gerçekleştirebilmek için yakın dostu Konstantin Stanislavski yönetimindeki Moskova Sanat Tiyatrosu, yepyeni bir oyunculuk yaklaşımı geliştirdi. Bu yaklaşım yıllar sonra ABD'de "metot oyunculuğu" olarak tanınacaktı.

"Gökyüzü Işıldıyor: Çehov'a Övgü" programında Rusya'nın en iyi çağdaş yönetmenlerinden Karen Şaknazarov'un "Altıncı Koğuş"u da yer alıyor; bir Çehov öyküsünün kışkırtıcı bir şekilde yeniden ele alındığı film, 2009 yılında Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında Rusya'nın resmi adayı olmuştu. Programdaki diğer filmler arasında Andrei Konçalovski'nin "Vanya Dayı" versiyonu, kardeşi Nikita Mikalkov'un az bilinen bir Çehov oyunu olan Platonov'dan yola çıkarak yönettiği "Otomatik Piyano için Bitmemiş Parça" adlı filmi ile "42. Sokakta Vanya" sayılabilir. Tatiana Repina'nın serbest bir uyarlaması olan "Çehov'un Motifleri", Kira Muratova'nın en yenilikçi çalışmalarından biri olarak biliniyor.


TAV