Pera Müzesi’nde Koleksiyon Sergilerini  Keşfetmenin Tam Zamanı

Pera Müzesi, sanatseverleri Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarıyla oluşturulan “Kesişen Dünyalar”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kahve Molası” sergilerini görmeye davet ediyor! Sergilere, yetişkinler için Mert Fırat’ın, çocuklar için ise Meltem Cumbul ile Yekta Kopan’ın seslendirdiği, ücretsiz sesli rehber eşlik ediyor.

15 Ağustos 11:24

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar; kültür-sanat yaşamımıza büyük katkıları olan Osman Hamdi Bey’in sanatına eğilen Osman Hamdi Bey sergisi; 4000 yıllık ticaret ve bilim tarihine ışık tutan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri; Kütahya seramikleri üzerinden kahvenin macerasına odaklanan Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergilerini müze bileti yanında ücretsiz sunulan sesli rehber eşliğinde gezebilir.

Mert Fırat’ın seslendirdiği yetişkinlere yönelik rehberin yanı sıra çocuklara özel bir rehber de hazırlayan Pera Müzesi, böylelikle sanatı daha anlaşılır ve keyifli kılmayı hedefliyor. Meltem Cumbul ve Yekta Kopan’ın seslendirdiği çocuk rehberi, çocuklara yönelik olmasıyla özel müzecilikte Türkiye’de bir ilk olarak öne çıkıyor.

 

Koleksiyon sergileri 15 Eylül Cuma gününe kadar indirimli gezilebilir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 - 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

 

Pera Müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon Sergileri

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan derlenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisi, ziyaretçileri sanatın rehberliğinde diplomasi tarihinin dolambaçlı yollarında gezdirirken ilgi çekici kişiliklerle tanıştırıyor. Elçiler ve ressamlar, resimlerin sessiz ama bir o kadar zengin ve renkli diliyle konuşmaya; kendi çağlarını, dünya görüşlerini, katıldıkları törenleri ve gezip gördüklerini anlatmaya devam ediyor. Seçki, Jean-Baptiste Vanmour, George Engelhardt Schröder, Antoine de Favray, Fausto Zonaro gibi önemli ressamların yanı sıra, Louis François Cassas, Carl Fredrik von Breda, Luigi Mayer, Clara Barthold Mayer gibi Oryantalist resim sanatçılarının görkemli sanat eserlerini bir araya getiriyor.

 

Osman Hamdi Bey ve “Kaplumbağa Terbiyecisi”

Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergisinin yer aldığı Sevgi ve Erdoğan Gönül Galerisi’nin bir bölümü ise Osman Hamdi Bey’e ve sanatçının başyapıtı Kaplumbağa Terbiyecisi ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndaki diğer eserlerine ayrılıyor. Seçki, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği en önemli Osmanlı aydınlarından olan Osman Hamdi Bey’in hayatına ve sanatına bir ışık tutuyor.

 

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonusergisi, MÖ 2000’den günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Seçki, Anadolu bilim ve kültür tarihi ile ticari uygulamaların köklü geçmişine ışık tutarken, kullanılan ağırlık ve ölçülerden yola çıkan yeni bir bakış sunuyor. Bu alandaki en önemli birikimlerden biri olarak kabul gören koleksiyon, Anadolu’da arazi ölçümünden alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılan ağırlık ve ölçü aletlerini bünyesinde barındırıyor.

10.000’e yakın eser içeren Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri koleksiyonundan yeni bir tasarım ve kronolojik bir düzenlemeyle derlenen seçkide, ayrıca eserlerin üzerine yansıtılan, dönemin ticaret ve üretim hayatına, ticaret yollarına, anlaşmalara ve aletlerin kullanımına değinen dijital animasyonlar da yer alıyor.

 

Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni

18. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir zaman dilimi içinde, Osmanlı sanat mozaiğinin önemli bir bölümünü oluşturan Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonundan bir seçki ile hazırlanan “Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni”, 105 adet eseri barındırıyor.

Kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceleyen sergide; fincandan güğüme, ibrikten nargileye uzanan ve bu rutinlerin etrafında şekillenen eserler bulunuyor.

Kahvenin yanı sıra, 16. yüzyıldan itibaren gündelik hayatın değişiminde önemli rol oynayan ve bir anlamda Osmanlı’nın Sosyal Medyası olan kahvehaneleri de inceleyen seçki, seramik sanatını günümüze dek yaşatan Kütahya’nın zengin üretimini yansıtıyor. Sergide, seramik eserlerin yanı sıra 16. yüzyıldan bir kahvehane minyatürünün ve Kahve Keyfi başlıklı tablonun animasyonları da bulunuyor.


TAV