Solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunun altını çizen uzmanlar, sağ ellerini kullanmaları için solaklara yapılan baskının olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Bu baskı özellikle çocuklarda disleksi, kekemelik ve depresyon gibi hastalıklara yol açabiliyor.
Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirterek bu özelliği değiştirmek için kişilere yapılan uyarıların çocuklarda olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi:
Solaklık biyolojik bir özelliktir
Solaklık genlerle ve beyinle ilgili bir insan özelliğidir. Daha da doğrusu sadece insana has olmayıp bazı hayvan türlerinde de kendini gösteren biyolojik bir özelliktir. Solak bir insanla sağlak bir insanın beyinlerinde farklı organizasyonlar vardır.
Sağlak insanlarda bu duruma "sağa şift geni" denilen bir gen yol açar. Solaklık bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar. Bunun bir hastalıkla ilgisi yoktur. Birçoğumuzda görülen genetik farklılıkların sadece bir tanesidir.
Solak olmak dezavantaj mı?
Solak olmak bir insanın kendisi için dezavantaj teşkil etmez. Ancak farklılıkları kaldıramayan toplumlar içinde yaşarken sıkıntı yaratır. İnsanlık tarihi boyunca 3 büyük din kitabı da dahil olmak üzere solaklık lanetlenmiştir. Bunun nedeni solakların çoğunluktan farklı bir özelliğe sahip olmalarıdır. Solaklar için eğitim araçlarını farklı planlanması bile çok yenidir.
Solaklara yapılan baskı ve disleksi ilişkisi…
Solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirten Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, bu özelliği değiştirmek için yapılan uyarıların özellikle çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
Solaklık genetik ve biyolojik bir özelliktir. Bir insanın kendi doğal yapısında vardır. Bunu dışardan değiştirmeye kalkışmak biyolojide olumsuz etkiler yaratır. Bu olumsuzlukların içinde disleksi, kekemelik ve çocukluk depresyonu da vardır. Bir insanın solak olma hakkı insan hakkı ve azınlık hakkı kavramları içinde değerlendirilmesi gereken bir haktır.