Turizmciler, Türkiye’nin Tatil Cennetlerine ‘Tarifeli Sefer’ İçin Eximbank Protokolünü Bekliyor

3 milyon kişiye iş kapısı olan turizm sektöründe 2017’de gerekli adımlar atıldığı takdirde Türkiye’ye gelen turist sayısında artış olacağı düşünülüyor… Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, “Turizmciler Türkiye’nin tatil cennetlerine hedef pazarlardan tarifeli uçuşlarla turist getirmek için Kredi Garanti Fonu ile Eximbank arasında imzalanacak protokolü bekliyor. Protokolün ocak sonuna kadar imzalanmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor.’’

12 Ocak 12:13

Turizm sektörünün yatırımcılarını bir araya getiren Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, turizm sektörünün son iki yılda birçok aksilik yaşadığını belirterek, yeni yıl ile birlikte sektörü tekrar canlandırmak için planlar ve beklentiler içinde olduklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in aralık ortasında yaptığı açıklama ile Kredi Garanti Fonu teminatı ile turizm sektörünün ve taşımacılarının ihracatçı kapsamına alındığını ve düşük maliyetli Eximbank finansmanı kullanma imkanının sağlandığının altını çizen Murat Ersoy:

“Bu güzel ve atılması gereken çok önemli bir adımdı ama halen Kredi Garanti Fonu ile Eximbank arasında beklenen protokol imzalanmadığı için hayata geçirilemedi, bu projenin ocak bitmeden hayata geçirilmesi sektör adına çok önemli. Taşımacılar, Türkiye’nin tatil cennetlerine hedef pazarlardan tarifeli sefer yapma finansal yükünü üstlenmek için bu protokolü önemsiyor. Ardından tarifeli seferler ilan edilebilecek ve yolcular sağlanabilecek” dedi.

TYD Kurucusu ve Onursal Başkanı Barlas Küntay anısına Ankara’da düzenlenen Turizm Araştırma Ödülleri gecesinde konuşan Murat Ersoy, sektörün ayrıca alternatif pazarlara da yatırım yapması gerektiğine vurguladı. Ersoy, “Nitekim son 2 yılda Avrupa pazarında yaşadıklarımızı gördük. Bundan sonra yine benzer durumları yaşamamak adına, hem de Avrupa pazarı alternatif pazar arayışına geçtiği için bizim de alternatif pazarlara yatırım yapmamız şart” dedi.

 

 

Turizm Bakanlığı’nın yakıt desteği Türkiye’ye turist olarak geri dönecek

Turizm sektörünün canlanması için en önemli unsurun ulaşım olduğunu kaydeden Ersoy, “Bugüne kadar toptancılık sistemi üzerinden pazarladığımız turizm sektörünü bugünden sonra dünyanın önde gelen turizm şehirlerinin yaptığı gibi perakendecilik üzerinden pazarlamamız gerekiyor. Artık dünyada uzak diye bir kavram kalmadı. Her şey bir tık mesafesinde. En önemli unsur ulaşımın sağlanması. Yatırımın olduğu noktalara hedef pazarlardan kolay ve hızlı ulaşım olmalı. Bununla ilgili yatırımların Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği teşvikler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşvik politikası ile hayata geçmesi çok daha kolay olacak. Geçen sene kademeli ve sindie sindire açıklanan bu havayolları uçak yakıt destekleri bu sene 2017 için gerçekleştirildi, bu destek, hem de havayolu sayısı artırılarak yapıldı, bu sayede muallakta olan birçok havayolu şirketi ve tur operatörü son anda 2017 yaz planlarına tekrar Türkiye’yi aldı.” açıklamasında bulundu.

 

 

Bakan Avcı: “Turizmde ilk 3’e girmememiz için sebep yok”

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, Türkiye’nin bütün turizm türleri açısından potansiyel bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Turizmde birkaç ülkeye bağlı ve genelde deniz, kum güneş turizmine hapsolmuş gibi görünen pazarın diğer turizm türleriyle genişletilmesi için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizmi, eğitim turizmi, macera turizmi, tarih turizmi, kış turizmi, gastronomi turizmi gibi pek çok turizm alanlarında dünyanın önde gelen destinasyonlarından biri olmayı çoktan hakketmiş bir ülkeyiz. Bu alanlardaki gerçek potansiyeli ortaya çıkarmak için sektör temsilcileriyle güzel çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Pazarları çeşitlendirdiğimizde ve potansiyeli değerlendirdiğimizde ilk 3’e girmemek için bir nedenimiz yok.”

 

 

Barlas Küntay ödülleri ‘sağlık turizmi ’ne gitti

Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) Kurucusu ve Onursal Başkanı Barlas Küntay anısına düzenlenen Turizm Araştırma Ödülleri'nin sahipleri bu yıl Ankara Sheraton Otel’de Denizbank’ın katkılarıyla düzenlenen törenle belli oldu. Turizm sektörünün, gelişmek için yeni fikirlere ihtiyaç duyduğunu kaydeden Ersoy, “Turizm sektörünün genişlemesi, sektörün pazarlanması, değişik yatırımların gerçekleşmesi için yeni fikirler arayışı içindeyiz. TYD olarak genç ve yeni fikirleri teşvik etmek amacıyla da Barlas Küntay ödüllerini düzenliyoruz.” dedi.

Turizm Araştırma Ödülleri’nde birincilik ödülünün sahibi, “Sağlık Turizminde Keşfedildikçe Büyüyen Ülke Türkiye; Pazar Analizi ve İzlenmesi Gereken Stratejiler” çalışmalarıyla Prof. Dr. A. Akın Aksu, Prof. Dr. Doğan Gürsoy ve Prof. Dr. M. Gamze Aksu oldu.

İkincilik ödülüne “Bir Turizm Çeşidi Olarak Türkiye'de Sağlık Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler ve Türkiye Ekonomisine Katkısı: İstanbul Sağlık Park Modeli Önerisi” çalışmaları ile Prof. Dr. Osman Karkacıer ve Dr. Hasan Gül layık görüldü.

Üçüncülük ödülü ise iki ayrı gruba verildi. İlk grup “Türkiye'de Sağlık Turizmine İlişkin Stratejiler ve Temel Çıkarımlar: Bireylerin Medikal Turizm Algıları Üzerine Bir Alan Araştırması” çalışmaları ile Doç. Dr. Özgür Aslan Arş. Gör. Sevinç Aslan olurken, ikinci grup ise “Bir turizm çeşidi olarak Sağlık Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Stratejiler ve Türkiye Ekonomisine Katkıları; Sorunlar ve Fırsatlar” çalışmaları ile Prof. Dr. İsmail Bircan, Yrd. Do. Dr. Gonca Güzel Şahin, Yrd. Doç. Dr. Ceyhan Çiğdemoğlu, Öğr. Gör. Dr. Elif Eşiyok Sönmez, Arş. Gör. Buğra Erdal, Nermin Gül Çağlar layık görüldü. Murat Ersoy ödüllere verdiği destek sebebiyle Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e de özel teşekkürlerini iletti.

 


TAV